{ "title": "Genel Anestezi İle Sezeryan", "image": "https://www.sezeryan.gen.tr/images/genel-anestezi-ile-sezeryan.jpg", "date": "19.01.2024 22:58:34", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Genel anestezi ile sezeryan, sezeryan, doğumun vajinal yolla değil de karın boşluğundan bir kesi açılarak gerçekleştirilmesidir. Normal doğum için engeli olan ya da normal doğumdan korkan anne adayları için uygulanır. Sezeryan bir cerrahi operasyondur ve dünya genelinde en çok kullanılan operasyonlardan biridir. Genel anestezi, halk arasında narkoz ve ürkütücü bir kavram olarak bilinmektedir. Ameliyat korkusundan ziyade genel anestezi alacak olmak bile çoğu hastayı korkutur. Genel anestezi sezaryen doğum sırasında yaşanacak ağrının tamamen ortadan kaldırılmasını sağlar. Anestezinin iki türü vardır. Biri genel anestezi diğeri ise lokal anestezidir. Lokal anestezi ufak çaplı ameliyatlarda yalnızca ameliyat bölgesini uyuşturmak için kullanılır ya da belirli bölgeleri uyuşturmak adına spinal ya da epidural anestezi olarak tercihe dilebilir. Dünya genelinde tüm ameliyat türleri göz önünde bulundurulduğunda en fazla tercihe dilen anestezi türü genel anestezidir. Fakat sezaryen doğumda dış gelişmiş ülkeler dahil genel anestezi ile sezaryen yerine epidural ya da spinal anestezi tercih etmektedir. Epidural anestezi ülkemizde henüz yaygın şekilde kullanılmamaktadır. Çünkü, epidural anestezi uygulamak özel bir eğitim gerektirmektedir. Bu eğitimi alan anesteziyog ülkemizde henüz çok fazla değildir. Epidural anesteziyi uygulamak için tecrübe ve özel bir eğitim gerekir.

Genel anestezi, günümüzde modern tıp sayesinde damar yoluyla verilen ilaçlar sayesinde uygulanır. Damardan hastaya ilaç verilerek hasta uyutulur. Sezeryan doğum boyunca hasta uyur ve doğum bitene kadar hasta anestezi uzmanı kontrolü altında olur. Anestezi uygulanmadan önce hastanın damar yolu açılarak sıvı verilir. Bu arada göğüs üstüne özel aletler yerleştirilerek anne adayının kalp elktrosu alınarak monitör yardımıyla takip edilir. Damar yolu açılmayan diğer kola tansiyon aleti takılır, parmak ucuna ise kanda oksijen oranını ölçen bir alet takılarak sezaryen doğuma hazırlanılır. Ardından anestezi uzmanı hazırlıklarını yapmaya başalr. Hastanın ağız ve burnunu kapatan bir maske takılır. Bu maske ile hasta oksijen solur ve beraberinde anestezik ilaç hastaya verilir. Hasta ilacı aldıktan birkaç saniye sonra uyur. Bu aşamadan sonra anne adayının ağzından soluk borusuna andotrakeal olarak isimlendirilen bir tüp takılır. Bu aşamadan sonra hastanın solunumu tamamen anestezi uzmanı kontrolünde olur. Anne adayına daha sonra ameliyatın gidişatına göre mide asidi giderici, aks gevşetici ya da salgı azaltıcı ilaçlar enjekte edilebilir. Bu tür ilaçlar anne adayında tüm refleksleri ortadan kaldırır. Sezeeyan doğum tamamlandıktan sonra anne adayına verilen tüm anestezik ilaçlar kesilir. Kas gevşetici ilaçları bloke eden ilaçlar enjekte dilerek hastanın refleksleri geri kazandırılır. Anne artık kendi iradesiyle soluk almaya başlar. Takılan tüp çıkarılır. Hastanın bilinci kontrol edilir. Eğer sorulan sorulara cevap vermeye başlamışsa artık ayılma bölümüne alınır. Ayılma bölümünde tam anlamıyla kendine gelen anne odasına alınır.

Genel anestezi ile sezaryen avantajları

Genel anestezi ile sezeryan doğumda epidural anesteziye nazaran çok daha çabuk uygulanır. Epidural anestezi için özel bir hazırlığa ihtiyaç duyulur. Başarılı bir epidural anestezide tansiyon düşmesini engellemek için epidural uygulanmadan 60 dakika önce anneye 1 litre sıvı verilir. Bu sıvı damar yatağını doldurmak içindir. Genel anestezide bu tür bir hazırlığa ihtiyaç duyulmaz. Genel anestezide tansiyonun seyri daha kolay yapılır. Epidural anesteziye göre genel anestezi ile sezaryen doğumda hastanın solunum daha rahat kontrol edilir. Fakat tüm bu avantajların önemi çok fazla değildir. Bu nedenle genel anestezi sezeryanda çok acil durumlarda tercih edilir. Bunun haricinde anne adayı epidural anesteziyi istemiyorsa ya da epidural için tıbbi bir sorun varsa yine genel anestezi tercih edilir.

Genel anestezi ile sezaryen doğum dezavantajları

Genel anestezi ile sezeryan doğumlarda annenin bilinci tamamen kapalı olduğu için doğuma tanıklık edemez. Bu genel anestezinin en önemli dezavantajıdır. Genel anestezi sonrasında annede ağrı kontrolü daha zor yapılır. Genel anestezi sonrasında anne çok daha fazla ağrı hissedebilir. Bu nedenle de en doğru yaklaşık hastaya ağrı pompası takılmasıdır. Hastanın serumuna bir cihaz takılır ve bu cihazın düğmesine basılarak ağrı kesici alınır. Hasta düğmeye hangi sıkılıkta basarsa bassın fazla dozda ilaç alma olasılığı yoktur. Çünkü alet ayarlandığı dozda ilaç verir. Genel anestezinin bir diğer riski de aspirasyondur. Mide içeri solunum yolu ya da akciğere kaçabilir. Asitli bir yapıya sahip olan mide asidi eğer solunum yolu ya da akciğere kaçarsa zararlı olabilir. Bu gibi durumlarda pnömoni riski artar ve annenin hayati tehlikesi oluşur.
" } ] }