{ "title": "Sezeryan Sonrası Bakım", "image": "https://www.sezeryan.gen.tr/images/sezeryan-sonrasi-bakim.jpg", "date": "19.01.2024 23:35:15", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Sezaryen Sonrası Bakım, sezaryen operasyonunun hemen ardından hasta 24 saate yakın gözetim altında tutulur ve duruma göre 3-4 gün kadar hastanede kalabilir. Hastanın hastanede gereken tüm tedavi süreci tamamlandıktan sonra evde nelere dikkat etmesi ve bakımı konusunda gerekli bilgiler de doktoru tarafından kendisine belirtilecektir. Sezaryen operasyonu sonrası ilk günlerde acı veren ağrılar yaşanır. Ancak bu ağrılar gün geçtikçe en aza inerek iyileşecektir.

Sezaryen Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Hasta hastaneden çıkıp eve geldikten sonra dinlenmeye özen göstermeli ve uyku düzenine dikkat etmelidir. Bu önemli iki husus hastanın daha çabuk ayağa kalkmasına ve iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Hasta kendisini zorlayacak ağır işlerden ve hareketlerden olabildiğince uzak durmalıdır. Ayrıca ağır kaldırma, aerobik hareketler ve koşma gibi aktiviteler ilk 1,5 ay içerisinde veya doktor belirtene değin uygulanmamalıdır.

Hasta mümkün ölçülerde gün içerisinde yürümeye çalışmalıdır. Hastanın sağlığı ve iyileşme sürecinin daha çabuk geçmesi yönünden faydalı olacaktır. Yürümek hastanın kan akışını hızlandırmasının yanı sıra kan pıhtılaşmasını, zatürreyi ve kabızlığı önlemede fayda sağlamaktadır. Bu nedenle her gün azar azar yürüyüş süresini artırmakta oldukça faydalıdır.

Hasta doktor kendisini bilgilendirene kadar kesinlikle ağır şeyler kaldırma konusunda dikkatli olmalıdır.

Hasta öksürürken, derin nefes alıp vermede veya hapşırırken dikişlerine yastık yardımıyla veya elleriyle destek vermelidir. Alınan bu küçük önlemler sayesinde ağrı en aza inecektir.

Sezaryen sonrası hastada az da olsa vajinal kanamalara rastlanabilir. Bu durumda ise mutlaka hijyenik pet kullanılmalıdır. Yine doktor söyleyinceye kadar tampon kullanılmamalıdır.

Sezaryen ameliyatının ardından meydana gelen ağrıları dindirmek amaçlı ağrı kesici ilaçlar kullanmak konusunda mutlaka doktora danışmak gerekir. Nedeni ise kontrolsüzce tüketilen ilaç bebeği anne sütü yoluyla etkileyebilir. Bu nedenle doktorun önerilerini dikkate almak bebek ve annenin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Sezaryen ameliyatının normal doğuma oranla iyileşme süreci daha uzun zaman sürer. Sezaryen sonrasındaki ilk süreç de hastanın en önemli ihtiyaçlarını karşılaması açısından başka birinin yardımına ihtiyacı vardır.

Sezaryen sonrası iyileşme sürecinde iken cinsel ilişkide bulunmak için en az 40 gün yaraların iyice iyileşerek normale dönmesini beklemek gerekir.

Sezaryen sonrası dikişlerin enfeksiyon kapmaması için hijyen kurallarına önemle dikkat edilmesi gerekir. Şayet dikişlerde şişkinlik, kızarıklık ve akıntı varsa enfeksiyon kapmış demektir. Böyle belirtilerle karşılaşan hastaların mutlaka bir doktora başvurmaları gereklidir.

Sezaryen Sonrası Beslenme

Sezaryen sonrası hastanın mide sorunu varsa mutlaka düşük kalorili ve yumuşak gıdalar tercih edilmelidir.

Doktor tam aksini söylemedikçe bol miktarda sıvı tüketilmemelidir.

Sezaryen sonrası sindirim sisteminde bozukluklar olabilir. Bu durum sıklıkla rastlanan bir vakadır ve özelikle kabızlıktan korunmak için lifli besinler tüketerek bağırsakların desteklenmesi gereklidir. Ayrıca hastada kabızlık devam ediyorsa doktora danışmakta fayda vardır.

Sezaryen Sonrası Acile Başvurulması Gerekenler

Şiddetli ve ağır solunum sorunu yaşanması.

Hastada bilinç kaybına rastlanması.

Aniden meydana gelen nefes darlığı, göğüs ağrısı, kanlı öksürük ve karın bölgesinde kramplar ve şiddetli ağrıların yaşanması. Ayrıca enfeksiyon belirtilerinin gözlenmesi yani (Şiddetlenerek çoğalan ağrı ve sancılar, kızarıklık, şişkinlik, irinli akıntı, sıcaklık, yüksek ateş ve kötü kokulu vajinal akıntıların meydana gelmesi gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.
" } ] }