{ "title": "Sezeryan Sonrası Normal Doğum", "image": "https://www.sezeryan.gen.tr/images/sezeryan-sonrasi-normal-dogum.jpg", "date": "19.01.2024 08:29:39", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Sezeryan sonrası normal doğum, daha önce sezeryanla doğum yapan bir kadın, sonraki gebeliğinde normal doğum yaparsa bu sezaryen sonrası vajinal doğum olarak ya da sezaryen sonrası normal doğum şeklinde tanımlanır. Ancak bunun olması bazı koşullara bağlıdır. Her zaman böyle bir doğumun olması mümkün olmaz. Bizim ülkemizde bu uygulanmasa da bu uygulamanın yapıldığı ülkeler vardır. Bunun nedenleri arasında en önemlisi, sezaryen sonrası normal doğumun fazla güvenli olmamasından kaynaklanır. Bu yüzden kadınlar sezeryanla doğum yapacakları zaman, bundan sonra gebe kaldıklarında yine sezeryanla doğum yapacakları kendilerine söylenir. Buna dayanarak halk arasında bir defa sezeryanla doğum yapan kadının, bundan sonraki doğumlarında sezaryen olacağı kanısı baskın olur.

Sezeryan sonrası normal doğum hangi durumlarda uygun değildir?

Anne adayının önceki gebeliğinde sezeryanla doğum yapmasına neden olan sebebin hala devam etmesi halinde, bundan sonra da zorunluluk yüzünden sezaryen olması gerekir. Yani bir kadın hastalığı yüzünden doğum sezeryanla yapıldıysa, hastalığın iyileşmemesi halinde sonraki gebelikleri de sezeryanla sonlandırılır.

Sezeryanla doğum sırasında kadının rahmine Vertikal yani dikine kesik atılmışsa, bundan sonraki gebeliklerini normal yollardan sonlandıramaz. Bu kadınlarda normal doğum uygulanırsa, rahmin yırtılma riski daha yüksek olur. Günümüzde sezaryen doğumlarda rahme nadir olarak dikine kesik atılır. Genellikle rahme transvers denilen yan kesi yapılır. Bunun ciltteki kesiyle alakası yoktur. Doğumda cilt yan kesilirken, rahim dik kesilebilir. Bu uygulamanın nasıl olduğunu sadece sezaryen doğumu gerçekleştiren doktor bilebilir.

Anne adayı çatı darlığı nedeniyle önceki doğumunu sezeryanla olduysa, bundan sonraki doğumlarını normal yoldan yapamaz.

Çoğul gebelikler olduğunda, normal doğum yapılamaz.

Yüksek tansiyonu olan, şeker hastası olan gebeler normal doğum yapamaz.

Anne adayı daha önceden sezeryanın yanında rahimden miyom çıkarma gibi rahimle ilgili operasyonlar geçirmişse, normal doğum yapılması söz konusu olmaz.

Gebe kadın için acilen sezaryen yapılması gerekiyorsa, bu kadınlara sezaryen yapılamadığında asla normal doğum yaptırılmaya çalışılmamalıdır.

Sezeryan sonrası normal doğum kimler için uygundur?
Hem sezaryen doğumun hem de normal doğumun kendilerine göre bazı avantajları ve bazı dezavantajları bulunur. Buna rağmen sezaryen doğumdan sonra normal doğum yapmanın riskleri de vardır. Bu kadınlar normal doğum yapmakla sezeryanden kurtulmuş olur. Dolayısıyla sonrasında yaşanan ağrı, enfeksiyon, kanama gibi risklerde sona erer.

Sezeryan sonrası normal doğum sırasında önemli bir risk olarak rahimdeki yırtılma olasılığının bulunması gelir. Bu durumda rahim onarılsa bile, bazı kadınlarda rahmin hepsi alınmak zorunda kalınabilir. Aşırı kanama riski de mutlaka dikkate alınmalıdır. Araştırmalar bu şekilde yapılan doğumlarda %60-80 oranında başarı seviyesi olduğunu belirlese de ülkemizde fazla sıcak bakılmayan bir uygulamadır. Bu nedenle doktorlar tarafından tercih edilmez. Halk arasında ilk sezaryen sonrasında 5-10 yıl geçtiğinde doğumun normal yapılacağı gibi bir düşünce olsa da değişen bir şey olmaz. Sezeryan sonrası normal doğumun her zaman bazı riskleri bulunur. Bazı gebe kadınlar daha önceden sezeryanla doğum yapsalar da sonraki gebeliklerde sancıyla rahim ağzı fazla açılabilir. Bu durumda normal doğum başlayacağından, kadın zorunlu şekilde doğuma alınabilir.
" } ] }