{ "title": "Sezeryan Sonrası Yatış Pozisyonu", "image": "https://www.sezeryan.gen.tr/images/Sezeryan-Sonrasi-Yatis-Pozisyonu-47.jpg", "date": "19.01.2024 06:24:20", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "
Sezeryan Sonrası Yatış Pozisyonu, sezaryen sonrası loğusa annenin hangi pozisyonlarda uyuması ya da bebeğini emzirmesi gerektiği gibi konulardan bahsedeceğiz ve hangi pozisyonlarda durmanın loğusa anneye daha yararlı olacağını anlatmaya çalışacağız. Sezeryan yöntemi ile doğum normal yöntemler ile doğumlara göre anne bu süre boyunca uyuduğu için daha az acılı ve sızılı geçer. Ancak normal yöntem ile doğum yapan anneye göre sezeryen yönetme ile doğum yapan annenin loğusalık dönemi biraz daha uzun ve de zorlu geçer. Çünkü sezaryen yöntemi ile doğumda anne adayının karnından bir cerrahi işlem yapıldığı için loğusa kadın bir de karın bölgesinde ağrı sızı gibi çeşitli komplikasyonlar ile karşı karşıya kalır.

Doğumdan sonra sezaryen yöntemi ile doğum yapmış anneler de geçen bu loğusalık döneminde daha çok ağrı, akıntılar görülür ayrıca buna ek olarak da karın bölgesinde oluşan ağrı, sızı ya da kanama gibi çeşitli komplikasyonlar ile de yüz yüze gelirler. İste loğusa dönemindeki anne bu ağrıları, sızıları ya da akıntıları azaltmak için çeşitli yöntemler uygular. Bu kullanılan yöntemlerden birisi de annenin sezeryan sonrası yatış pozisyonu ya da çocuğunu emzirirken hangi pozisyonda kalmalı gibi bazı durumlardır. Anne sezeryan sonrası yatış pozisyonu ya da emzirme pozisyonu gibi durumlara biraz daha dikkat ederse bu loğusalık dönemi biraz daha ağrısız, sızısız ve de çabuk geçecektir.

Sezeryan Sonrası Emzirme Pozisyonları

Sezeryan sonrası karında oluşan yara yüzünden annenin çocuğunu emzirmesi biraz ağrılı olabilir. Bunu önlemek için loğusa dönemindeki anne karın bölgesinin oraya bir yastık koyması güzel bir çözüm olabilir.

Daha rahat emzirmek için uygulanan bir iki pozisyonda vardır. Bunlardan birisi sezeryan sonrası yatış pozisyonu olarak adlandırılabilen bir pozisyondur. Bu pozisyonda anne bir yere yan bir şekilde yatar ve bebeğini de bir elinden destek alarak ağzı meme ucuna gelecek şekilde yatırılır. Bebek bu şekilde emzirilir.

Bir diğer pozisyon ise futbol tutuşu adlı pozisyondur. Bu pozisyonda loğusa dönemindeki anne bebeğinin bir eliyle başını ve omzunu tutarken diğer eli ile bebeğin belinden tutar ve bebeğin ayaklarını elinin altından koltuk altına doğru yönlendirir. Bu pozisyon sezaryen sonrası yatış pozisyonlarından emzirmek için kullanılan en ideal pozisyondur.

Sezeryan Sonrası Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Aslında sezaryen sonrası uyurken yatış pozisyonu diye bir şey tam olarak yoktur. Çünkü normal bir insan zaten uyku sırasında bütün bir gece boyunca aynı pozisyonda kalamaz, fizyolojik olarak da bu pek mümkün değildir. Ortalama olarak sekiz saatlik bir uyku sırasında ortalama olarak 25 – 30 kez pozisyonunu değiştirir. Bunun için sezeryan sonrası yatış pozisyonu olarak şu pozisyonda uyumanız sizin için daha yararlıdır gibi bir pozisyon önerilmez. Çünkü kişi ne kadar çabalasa da o pozisyonda uzun süre kalamaz. Ancak sezaryen sonrası annenin kendisini toparlaması için uyku çok önemlidir. Bu uykunun daha rahat olması için loğusa dönemindeki anne yan bir şekilde yatarak bacak arasına da bir yastık koyarak uyumaya başlaması onu biraz rahat ettirir. Annenin daha verimli bir uyku geçirmesi için yüz üstü yatmamaya çalışması önemlidir. Ancak daha önce dediğimiz gibi bunu sağlayabilmek çok zordur. Ayrıca annenin uyuduğu ortamın sessiz olması ya da ışığı az alan bir yerde uyuması daha verimli bir uyku geçirmesini sağlayacaktır.
" } ] }