{ "title": "Sezeryan", "image": "https://www.sezeryan.gen.tr/images/sezeryan(1).jpg", "date": "20.01.2024 18:46:39", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Sezeryan, bebeğin anne karnından uterus açılarak çıkartılması işlemidir. Annenin ve bebeğin sağlığını tehdit eden her türlü durumda ya da vajinal yolla doğumun imkânsız olduğu zamanlarda sezaryen ile doğum yapılır. Sezeryan doğum ameliyatı bilinen en eski ameliyat yöntemidir. Tıbbın ve teknolojinin ilerlemesiyle sezaryen ameliyatı teknikleri de daha çok ilerleme gerçekleştirmiştir. Ameliyatların mikropsuz olan koşullarda gerçekleştirilmesi, kan verilebilmesi, kuvvetli mikrop kırıcı ilaçlar takviyesi, modern cerrahi malzemeler ve genel anestezi vermeden belden yapılan uyuşturma sayesinde ameliyatın tehlike oranı en aza indirilmiştir ameliyat neredeyse normal doğum kadar tehlikesiz yapılır.

Sezeryan Nasıl Yapılır?

Sezeryan ameliyathanede yapılan cerrahi bir işlemdir. Sezeryan da önce bebeğin alınacağı bölgenin tüyleri tıraş edilir. Daha sonra lavman yapılır. Doğum yapacak olan kişinin üzerindeki her şey çıkarılarak ameliyat önlüğü giydirilir. Ameliyat olacak kişi sedyeyle ameliyathaneye alınır. İçeride yapılacak olan müdahalenin sedyeye kişi yatırılır ve biraz sohbet edilir, bu heyecanı gidermek için yapılan nazik bir davranıştır. Anestezi yapılır ve ameliyat uygulanacak kişi artık hiçbir şey hissetmez. Doktor karın derisini dezenfekte eder ve cerrahi işlemi gerçekleştirerek bebeği dünyaya getirir. Toplam olarak ameliyat uygulanan süre 45-60 dakika sürmektedir.

Sezeryan Neden Tercih Edilir?
Sezeryan Gerektiren Durumlar
Sezeryan Ameliyatından Sonra

Müdahaleden birkaç saat sonra kişi kendine gelir ve hemen görmesi için bebek annenin yanınıza getirilir. Sonraki aşamada dokuz ay boyunca merak ettiğimiz minik bebeği ilk kez emzirme gerçekleşir. Sezeryan emzirmeye engel oluşturmaz. Ağrı oluşuyorsa eğer PCA aletiyle vücuda belli bir dozu geçmeyecek şekilde, ağrı duyduğunuz vakit ağrı kesici uygulanır. Bu yöntemle ameliyat sonrası çekilen ağrılar tamamen yok edilir. İlk gün bir şeyler yemek ve içmek hastaya uygun görülmez. İlk günün akşamında hemşire hastayı küçük bir yürüyüşe çıkarır. Odanın içinde yürüyüş gerçekleşir. Sezeryan olan annelerin unutmaması gereken durum ne kadar çok hareket ederlerse o kadar çabuk iyileşme gerçekleşir. Normal olarak gerçekleşen doğuma göre iyileşme süresi biraz daha uzun sürer fakat birkaç hafta sonra tamamen iyileşme sağlanır.
" } ] }